مثبت و منفی کاهش ۳۰ درصدی مالیات عملکرد در اظهارنامه پیشفرض
کاهش ۳۰ درصدی سود فعالیت مودیان در صورت پذیرش اظهارنامه پیش فرض دارای مزیتها و معایبی برای مودیان است که نکته مثبت آن شاید کاهش برخورد مودی با ممیز و تسهیلات بیشتر در پرداخت با پذیرش اظهارنامه پیشفرض باشد.
سازمان امور مالیاتی طی روزهای اخیر اعلام کرده است که صاحبان مشاغل گروه دوم و سوم که میزان فروش سالانه آنان طی سال 1402 از نصاب اعلامی موضوع تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم بیشتر است و الزاما مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی باشند، محاسبه مالیات در اظهارنامه پیش فرض تعبیه شده برای آنان در سامانه سازمان امور مالیاتی با تعدیل تا 30 درصد سود فعالیت صورت می گیرد.
در پی این اقدام سازمان امور مالیاتی مودیان تشویق می شوند تا مالیات را سریعتر پرداخت کنند، زیرا اگر مودی اظهارنامه ارائه کند، باید وارد فرآیند رسیدگی شود و این فرآیند نیز ماهها زمان می برد و در نهایت ممکن است با مورد اعتراض مودی، فرآیند رسیدگی طولانیتر نیز شود.
اما از سوی دیگر و با توجه به مشکلات مودیان و فعالان اقتصادی برای تامین نقدینگی، اگر مودی اظهارنامه پیشفرض سازمان امور مالیاتی را بپذیرد، باید در بازه کوتاهتری در سال جاری مالیات را پرداخت کند.
اگر بخواهیم به نکات مثبت این موضوع نیز توجه داشته باشیم باید بگوییم که با پذیرش اظهارنامه پیش فرض از سوی مودیان گروه دوم و سوم، دیگر فرآیند رسیدگی به پرونده وجود نخواهد داشت.
به این ترتیب مودی دیگر نیازی به برخورد با ممیز مالیاتی را نخواهد داشت و ضمن اینکه میتواند از بازه طولانی تری برای تقسیط و پرداخت مالیاتی بهرهمند شود.
در واقع کاهش 30 درصدی سود فعالیت در اظهارنامه پیشفرض سبب میشود تا مودیانی که دارای دفاتر و اسناد نباشند یا به عبارت دیگر نتوانند اسناد هزینهای خود را به سازمان امور مالیاتی اثبات کنند، مالیات به مراتب کمتری را پرداخت کنند که البته برای نخستین سال است که سازمان امور مالیاتی چنین اقدامی را در دستور کار خود قرار داده است و باید دید در نهایت این اقدام میتواند منجر به رضایت مودیان و وصول سریعتر مالیاتها شود یا خیر.